Urban Forest sells thoughtfully remodeled homes in Northern Colorado

 

OUR WORK

We create thoughtfully livable homes. If you are interested in buying one, you can join our waiting list to be notified first about our new projects.

SELL TO US

We are always looking for the next great house to remodel. If you are looking to sell a house, we would love the opportunity to make you an offer!

INVEST

Looking for an investment opportunity? We would love to talk with you! We partner with individual lenders and property owners.

Bright, open design for a classic 60’s ranch.

 

This remodel was a special one for us from the outset. Purchased from the original owner’s family—a family we have a personal connection with—we always thought of this as a home, not a project. We knew about the music recitals put on by the grandkids, Thanksgiving dinners that would bring everyone together, countless games, conversations, celebrations and 50 years of all of the special and mundane things people experience together. Designing a space that preserves that spirit and potential while updating every single square inch of a house is no small feat. So we took our time with this one to make sure we got it right, spending about 7 months planning, designing, and bringing it all to life in what became our most complex project to date.

For the exterior of the home, we were inspired by the lines and color palette of the Mid-century era architecture of Palm Springs, with muted whites and natural browns on rectilinear front elevations. The cedar paneling on the garage door breaks up the expanse of white and ties together the rebuilt fencing at either end of the house.

In designing the interior we were guided by a principle of promoting an organic flow between unique spaces, rather than separate, isolated spaces as in the original floor plan, and rather than an entirely open layout that is commonplace in modern design. The many custom millwork pieces—the patterned entry wall, the wood column, the sturdy guardrail, the basement divider shelves—make those transitions feel natural and inviting. All custom woodwork was built with solid green and white ash—classic American hardwoods—for consistency and integrity.

On this project we collaborated with our good friend, Steven Shafer, formerly of Wild West Workshop, on all things wood and design.  We also collaborated with Kraus USA for bathroom and kitchen hardware. 

 
Patton 2.jpg
Patton 11.jpg
Patton 21.jpg

A classic look for a midtown colonial revival.

 

3312 Gunnison Drive is special.  Something about this place, from the moment we walked in for the first time, reminded us of home, of growing up, of holidays, and family.  We tried to bring that feeling out in our top-to-bottom remodel of this modern colonial house.

Our most significant change to the house was in the master bathroom.  We separated the vanities from the bedroom and significantly expanded the shower.  We added a second vanity - moving the closet door to make space for it - to give each person lots of elbow room.

The solid bamboo floors are a favorite of ours for their hardness, durability, and sustainability.  And we love clean, smooth look.

Our friends at Kin Woodcraft built the solid ash vanity tops (the same material used for baseball bats!) and we couldn't be happier with the result.  Their attention to detail is superb and, of course, the counter tops look beautiful.

 

 
Gunnison 13.jpg
Gunnison 1.jpg
Gunnison 31.jpg

A boxy ranch gets a facelift.

 

With 1128 E Lake Place, we wanted to create bright, social, family-friendly spaces.  The original floor plan divided the space into small, disconnected rooms.  So we opened the space up by moving a few walls.

The first wall we removed to connect the kitchen with the living room.  We cut back the wall far enough to provide an immediate view from the front door through to the yard to draw nature inside. But we intentionally left part of the wall in place to provide a more efficient work space in the kitchen and to create a semi-private spaces where different activities could happen without either interruption or isolation. 

The second wall we removed was beside the staircase.  We wanted to connect the upstairs and the downstairs better for better flow between the two spaces.  So we moved the staircase entrance from the kitchen to the living room and gave it an open railing.  Now the flow between up and down happens seamlessly, without losing the feeling of connection to the rest of the house.

 

 
Lake 6.jpg
Lake 10.jpg
Lake 18.jpg
Lake 8.jpg